Stapnummering

Omdat een stapnaam niet altijd uniek is binnen een proces is de enige manier om eenduidig naar een stap te verwijzen het stapnummer. Stapnummers worden automatisch bepaald en aangepast als u een stap verwijderd, plakt of verplaatst.

 

Voor een opeenvolgend proces gaat de nummering van links naar rechts te beginnen bij nummer 1 dat wordt toegekend aan de Start. Als er aftakkingen in het proces zitten hebben we een regel nodig om te bepalen hoe de stappen in de takken dienen te worden genummerd.

 

Er zijn op dit moment twee varianten beschikbaar in  Engage Process Modeler.

Kies voor BESTAND, Instellingen en Overig. Selecteer de gewenste methode vervolgens bij stapnummering.

 

De eerste methode is Eerste kind eerst. Dit betekent dat als er een aftakking is in het diagram, alle stappen in de eerste tak zullen worden genummerd voor alle stappen in de tweede en latere takken.

 

 

Stapnummering1

 

Dit is een eenvoudige methode maar deze heeft ook wat nadelen. De logische volgorde van links naar rechts wordt alleen in de bovenste rij gehandhaafd. In het voorbeeld hierboven is stap 8 rechts van stap 11 in de tweede rij. Bovendien is de volgorde van de Parallel vreemd omdat stap 11 hier wordt gevolgd door stap 4. Het is ook te verwachten dat de Stop altijd de hoogste nummers hebben omdat deze als laatste worden uitgevoerd.

 

De methode Eerste kindopvolger laatst probeert deze nadelen te elmineren. De regel is als volgt: Als er een tak is in het proces dan word het opvolgende nummer gegeven aan de eerste stap in de eerste tak en vervolgens worden de andere takken genummerd en pas daarna wordt de opvolger van de eerste stap van de eerste tak genummerd. Tenslotte worden alle Stops, Einde parallel en Uitgangen genummerd.

 

 

Stapnummering2

 

Deze geavanceerdere methode garandeert zowel de oplopende volgorde van de stappen in alle rijen (m.u.v. de Stop stappen) This sophisticated rule guarantees the increasing order of steps in all rows (excluding the Stop steps) als de oplopende volgorde van de eerste stap van elke tak. Als gevolg hiervan is het nummer van de Parallele Samenvoeging altijd altijd hoger dan de stapnummers in de parallelle takken. Het nadeel van deze nummering is wel dat opvolgende stappen niet noodzakelijkwijs opvolgende nummers hebben. Stap 3 wordt bijvoorbeeld gevolgd door stap 6 in het voobeeld hierboven..